Den typiske opvarmning i en stor del af de danske sommerhuse kommer fra to varmekilder: elvarme og den næsten obligatoriske brændeovn (pejs). Men det er langt fra de mest økonomiske og mest miljøvenlige måder at opvarme sit sommerhus på. Der findes nemlig både bedre og billigere alternativer.

Elektriske radiatorer er dyre i drift

Det er dyrt at opvarme med elektriske varmekilder så som eksempelvis elektriske radiatorer. Og netop derfor er en varmepumpe et ganske naturligt valg til sommerhuset. De elektriske radiatorer kan let og lige til udskiftes med en eller flere luft-til-luft varmepumper, som således kan sørge for opvarmningen af sommerhuset. Varmepumperne er langt billigere i drift en el-radiatorerne, så den relativ beskedne investering det er at få nogle luft-til-luft varmepumper kan tjenes hjem igen forholdsvis hurtigt.

Det varme brugsvand

Det varme brugsvand er typisk også opvarmet via elektricitet, når det handler om sommerhuse. Men også her vil der kunne hentes en besparing ved at benytte sig af en varmepumpe. I så fald er det en luft-til-vand varmepumpe man skal have fat i.

Brændeovne udleder sundhedsskadelig os

Selv om der er noget helt utrolig hyggeligt ved at sidde og varme sig ved en brændeovn, så er det ikke ligefrem en særlig fornuftig ting rent sundhedsmæssigt. Også når man kigger på forurening er brændeovnen en opvarmningskilde, som man bør holde sig fra. Men hyggen – den danske hygge – den er da svær at komme uden om!

Findes der alternativer til brændeovnen?

Ja, der findes faktisk et ganske fornuftigt alternativ, nemlig biopejsen. Den giver den samme hygge, som den almindelige pejs, men uden alt det sundhedsskadelige, uden lugtgenerne – og så slipper man samtidig for al besværet med at skulle købe og opbevare brænde. Biopejsen bruger bioethanol, som brændselskilde. Og det er ganske billigt at anskaffe sig. En liter koster typisk i prislejet 35-40 kroner og holder normalt et par dage eller mere.

Alternativerne vinder frem

Som det kan ses er der nogle gode alternativer til de mere traditionelle måder at opvarme sommerhuse på. Og disse alternativer vinder ganske stille og roligt frem. Så inden for en årrække vil det uden tvivl være mere almindeligt at se varmepumper som standard i mange sommerhuse. Og alene pga. hyggen vil biopejsen uden tvivl også vinde indpas. Og så er der lige oveni det store plus, at en biopejs ikke kræver nogen skorsten.