Min fætter Klaus er netop flyttet hjemmefra, og han er flyttet til et sted, hvor der ikke er adgang til internet sådan lige umiddelbart. Det betyder, at han bruger sin mobiltelefon til at surfe på nettet med. Nogle gange direkte på mobilen, og nogle gange på computeren, hvor han så bruger mobilen som “hot spot”. Og det går langsomt, siger han.

Store tunge hjemmesider

Klaus surfer meget, da han jo studerer, og mange af de hjemmesider, han besøger, er ganske stor og tunge. Det betyder, at det går langsomt for ham, og det koster en masse båndbredde for ham.

Alt for mange hjemmesider har ikke arbejdet med hastighedsoptimering, som for eksempel Kim Tetzlaff advokerer for – og det er en stor skam. Du kan læse en del om emnet på hans hjemmeside her: http://kim-tetzlaff.dk/hastighedsoptimering/

Nå ja – jeg ved godt, at det jo ikke er de ansvarlige bag hjemmesidernes skyld, at Klaus ikke har verdens bedste internet, men så vidt jeg er orienteret, har det også stor betydning for, hvordan hjemmesiderne klarer sig i Google. Og det er da noget, der er vigtigt for enhver hjemmeside – også de ikke kommercielle.

Teknik og billeder

Som jeg forstår det, handler det i høj grad om teknik. Altså både den teknik, der styrer den server, hvor hjemmesiden ligger, men også det tekniske i programmeringen af selve hjemmesiden er vigtig. Og mange af dem, der udvikler hjemmesider, benytter vist nok forældede teknikker, der gør hjemmesiderne meget tunge at hente ind i browseren.

Billeder bruges jo i udpræget grad på hjemmesider, og de skal også behandles korrekt teknisk for at undgå, at de er alt for tunge. Det er noget med komprimering, ved jeg – men der er også noget med, at nogle billeder slet ikke er skalerede. før de lægges på hjemmesiden, og så hentes de ind i deres fulde størrelse. Og det tager så tid – lang tid nogle gange.